MOUNT EVEREST, BERG DES DOODS

Mount Everest is naast ’s werelds hoogste berg (8.848 meter) ook ’s werelds hoogste begraafplaats. Door de jaren heen hebben meer dan 200 mensen er hun dood gevonden en veruit het grootste deel ligt er nog steeds. Sommige lichamen al langer dan 10 jaar, perfect bevroren, op routes waar bijna dagelijks klimmers langskomen. Een morbide realiteit. Hier 5 foto’s en 5 verhalen van mensen die de mythische berg nooit verlaten hebben.

Bron: 5 lichamen en verhalen van overleden Mount Everest-klimmers | Flabber

IK SNAP HET NIET!
Pasgeleden zag ik in de bioscoop de film “Everest”.  Ik zag deze in het zogenaamde IMAX theater. (Voor het eerst dat ik dat meemaakte trouwens! Wel vet!) Maar deze film vond ik toch wel echt heftig! Je gaat mee in het verhaal van een groep bergbeklimmers die de Mount Everest gaan beklimmen.  Je ziet hun persoonlijke verhalen, familie-achtergrond.  De film is ook gebaseerd op  een waargebeurd verhaal.           “The 1996 Mount-Everst Disaster”.
De groep komt in een heftige sneeuw en onweersstorm terecht, en acht personen vinden de dood. De mensen die op de berg sterven blijven daar vaak achter. Het is te kostbaar om ze te bergen, of het is er te onbegaanbaar.  Mensen die vandaag de dag de berg beklimmen komen op hun pad langs al die lichamen die daar voor eeuwig tot de omgeving behoren.  De omstandigheden zijn onmenselijk, en toch blijven er altijd  mensen die de tocht willen wagen. Hun leven willen wagen om de top te bereiken. Mens wat doe je jezelf toch aan!! Echt!  Ik moet er niet aan denken om me daar te begeven!  Die kou alleen al!  Ik wordt al chagrijnig als ik ’s ochtends onder de warme dekens van mijn bed uit moet, en mijn blote voeten op de koude vloer zet.  Of als ik me in de winter moet uitkleden om te gaan douchen. Of nat uit de douche stappen als het koud is! rrrrrr!   Verschrikkelijk!
Dan slapen ze daar in die kampen op de berg in van die kei dunne tentjes. Een ijskoude wind. Super ongezellig daar!! En al je voorgangers die je daar tegenkomt die nooit meer thuisgekomen zijn.  Lijkt me echt akelig.  Alsof je op een kerkhof loopt in hartje winter, maar dan nog heftiger.
Om je leven, je gezondheid, je familie en alles zo op het spel te zetten om een vlaggetje op de top te kunnen prikken. Terwijl je daar praktisch niet kunt ademen!  (Ik wordt al panisch als mijn neus verstopt zit als ik verkouden ben!) En dan weer terug naar beneden te gaan.. ALS JE DAT NOG REDT!
Echt niet dat een kneuterkont als ik me daar ooit zal vertonen. Geef mij maar een lekker warm, veilig huis, met een lekker warm bed, en een kop chocolademelk.
Ik begrijp gewoon echt niet wat daar nou zo’n kick aan geeft.  Ik ben misschien heel saai.
Ik stap best wel eens uit mijn comfortzone, maar dit is echt een nachtmerrie voor mij.

De film intrigeerde me wel echt. Vandaar dat ik nog eens op internet ging zoeken naar die echte verhalen.  Blijf het zo heftig vinden!  Wie durft wel?!

 

Share

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *